Het verschil tussen beuk en haagbeuk

Omwille van hun in het Nederlands sterk op elkaar gelijkende namen worden beide inheemse bomen vaak met elkaar verward. Maar kijken we naar hun wetenschappelijke benaming merken we direct dat ze tot een andere soort behoren. De beuk is een Fagus sylvatica en de haagbeuk is een Carpinus betulus. Voornamelijk in de winter vertonen beide bomen uiterlijk ook heel wat verschillen.De beuk behoort tot de beukenfamilie en zijn wetenschappelijke benaming is Fagus sylvatica.
Als boom kan een Fagus sylvatica tot 30 meter hoog worden, de kroon kan tot een diameter van 20 meter groeien en is dicht vertakt. Deze boom heeft een lange levensduur en begint pas na 40 of 50 jaar met het vormen van vruchten (driekantig beukennootje in een kleine stekelige bolster).

Als de beuk als haag wordt aangeplant behoudt hij de gehele winter het bruinverkleurde blad aan de takken, wat in de tuin voor extra beschutting en kleur zorgt. In april waaien de verdorde blaadjes uit de haag en rond eind april beginnen de knoppen uit te lopen, waarna de nieuwe bladeren de haag terug mooi, vol en groen maken. Het blad heeft een gave rand en is bovenaan glanzender dan onderaan.
De beuk heeft ook een rode variant, met een donkerrode kleur.
De haagbeuk behoort tot de berkenfamilie, zijn wetenschappelijke naam is Carpinus betulus.
Als boom kan de Carpinus betulus een hoogte bereiken tot 15 meter met een mooie ronde kroon van maximum 10 meter diameter. Bij oude exemplaren is de stam diepgegroefd.

Als haag verliest de haagbeuk bij de eerste vorst zijn blad en geeft dus in de winter weinig beschutting.
Het blad is gegroefd en de bladrand is dubbel gezaagd, bovenaan is het donkergroen en aan de onderzijde is het geelachtig.